U sklopu ESF projekta „Širenje područja socijalnog dijaloga“, koji provodi Sindikat naftnog gospodarstva (SING) u partnerstvu s Udrugom mobbing, 27. ožujka 2019. godine u Zagrebu, održana je završna konferencija kojoj je prisustvovalo 125 članova i SING-ovih povjerenika.
Na samom početku, sve sudionike pozdravile su predsjednica SING-a Jasna Pipunić i predsjednica Udruge Mobbing Jadranka Apostolovski. Uz pozdravni govor, predstavile su i rezultate projektnog istraživanja o stresu na radu i mobbingu te implikacije za daljnji sindikalni rad.
Kroz svoja predavanja i zanimljivu panel raspravu, stručnjaci su predstavili četiri vrlo važne tematske cjeline. Izv. prof. dr. sc. Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta u Zagrebu, uvela nas je u temu te objasnila nacionalno i međunarodno utemeljenje zaštite dostojanstva radnika, dok je prof. dr. sc. Mario Vinković s Pravnog fakulteta u Osijeku predstavio temu mobbinga, a oboje su se osvrnuli i na smjernice za buduće kolektivne pregovore.
Prim. mr. sc. Elvira Koić iz Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača te mag. soc. rada., supervizorica Jelena Šamarija iz Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, objasnile su pojam stresa, ukazale na posljedice koje on uzrokuje te istaknule mogućnosti prevencije stresa sindikalnim djelovanjem.
Posljednje predavanje održao je mag. iur. Ivan Hranj, pravnik Udruge Mobbing koji je uz brojne primjere iz prakse, vrlo slikovito objasnio važnost socijalnog dijaloga i zaštite dostojanstva radnika te ulogu sindikata u njihovoj zaštititi.
Spomenuti stručnjaci konferenciju su završili panel raspravom u koju su se uključili i prisutni sudionici, ističući svoje zadovoljstvo te potrebu za još većim brojem edukativnih sadržaja vezanih za ovu tematiku.